Mellár Renáta, a máltai lovagrendi Dáma

A Lovagrend történetének legnagyszerűbb időszaka volt a Máltán töltött 268 év, ezalatt a lovagok a 27 Nagymester irányításával virágzó lovagi államot, teljes infrastruktúrát, és jól működő rendszert hoztak létre a semmiből, amely egész Európa csodálatát kivívta.

Ennek az időnek számtalan építészeti és kulturális emlékét, tárgyi örökségét, jelképét, hagyományát és legendáját őrzi ma is a sziget. Nem meglepő, hogy büszkeséget és erős vonzalmat érzünk a lovagok dicső múltja és Málta iránt, bármelyik országban is élünk, mint Máltai Lovagok vagy Dámák, a nagyszerű elődök utódaiként, arra vágyva és törekedve, hogy méltóak lehessünk hozzájuk.

Mindig nagy öröm Máltára utazni, mert ott van lovagi történelmünk jelentős része, kicsit olyan érzés ez, mintha hazamennénk.

Így történt ez most is, amikor 2015. április 25-én az Egyesült Nagy Priorátusok Jeruzsálemi Szent Lázár Kórházi Lovagrend Málta és Gozó Nagypriorátusa által szervezett avatási ceremónián jelen volt a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) delegációja: H.G. Popper György, Lady Popper Anna (mindketten tagjai a Szent Lázár Kórházi Rendnek is), Sir Alexander Czellárik – Szlovák Nagyperjel, és Sir Niklós András személyében.

A Szent Lázár Rend Magyar Nagyperjelségét H.E. Stefán András, a Nagykancellár szárnysegédje, Dáma Veres Viktória és Dáma Niklós Vincze Viktória képviselték.

Az eseményre ezúttal új helyszínen került sor, a festői Naxxar város szívében található gyönyörű XVIII. századi Palazzo Parisio dísztermében.

A színvonalas zenei programmal kísért avatást Őexc. Richard Comyns of Ludston, Supreme Grand Prior és Őexc. Max Ellul a Rend Nagykancellárja végezte.

A Rend tagja lett Mellár Renáta, a Vakok és Gyengénlátók Fejér megyei szervezetének elnöke.

Ezen alkalommal adta át H.G. Popper György – a Máltai Lovagrend Nagymester-helyettese H.E. Max Ellul Nagykancellár részére a KMFAP Dicsőségért Érdemrend arany fokozatát.

 Forrás: http://kmfap.hu/index.php?article_id=754

Lovagi avatáson dámává fogadták Máltán Mellár Renátát, a Vakok és Gyengénlátók Fejér megyei szervezetének elnökét, aki nemzetközi munkájáért kapta a kitüntető elismerést.

Mellár Renáta, a Vakok és Gyengénlátók Fejér megyei szervezetének elnöke lovagi avatáson vett részt múlt szombaton Máltán. A szervezet vezetője az Egyesült Nemzetek által elismert Egyesült Nagy Priorátusok Jeruzsálemi Szent Lázár Kórházi Lovagrend tagjai közé került ezzel a különleges avatással, melynek köszönhetően az Egyesült Nagy Priorátusok Dámája lett. E címmel a szervezet Mellár Renáta kiemelkedő nemzetközi tevékenységét és az általa irányított és több éve képviselt Vakok és Gyengénlátók Fejér megyei szervezete azaz a vakságban és gyengénlátásban szenvedők megsegítéséért végzett humanitárius munkáját ismerte el.

A lovagrend nemzetközi szervezet, melynek magyarországi képviselete is van, Renáta azonban a máltai tagsághoz tartozik.

– Nagy megtiszteltetés volt számomra ez a felkérés, a cím pedig további inspirációt jelent a munkámban – árulta el a Fejér Megyei Hírlapnak Mellár Renáta, aki a lovagrendtől egyébként kétezer fehér botot kapott, melyet a megyében élő rászorulóknak adhatnak oda.

> BLOG -

A kezdetek

A segítségnyújtás nem csak munka, vagy kötelességtudat, hanem életmód. Amikor az ember már úgy kel fel minden nap, hogy felteszi magának a kérdést: Tegnap eleget tettem, és ma vajon tudok még többet tenni annak érdekében, hogy jobbá tegyem mások és ez által

Top