Milyen hatással van az otthoni környezetre egy súlyos látássérült családtag?

Milyen hatással van az otthoni környezetre egy súlyos látássérült családtag?

A családtagok alkalmazkodásával kapcsolatos ismeretek nagy része egyedi esetekből, a látássérültek sajátos elbeszéléseiből származik. A látásvesztés hatása a család működésére jelentős stresszhatást gyakorol, főként a házastársi kapcsolatokra. A látássérültségből származó lemondások és a stressz miatti magukba zárkózott gondolkodás hatására, sajnos megsokszorozódik a párkapcsolatoknál és házasságoknál a különválás és a válást kockázata. Sok esetben, mivel a családtagok nem tudják, a kezdetekben kezelni a látássérült családtaggal járó megoldandó feladatokat, ezért sokan már a fogyatékosság első időszakában megváltoznak a tehetetlenség miatt, kifordulnak önmagukból és inkább kliépnek a látássérült személy mindennapi életéből. Csupán félelem, sajnálat és tehetetlenség érzetre hagyakozva roppan össze a legtöbb családtag és kezd máshol új élete.

A legtöbb látássérült idősebb korú, így többségileg sajnos egyedül élnek, egyedül maradnak és sajnos beszorítják magukat a 4 fal közé és nem keresik a közösséget.

Természetesen, szervezetünk is azon a látásmódon van, hogy a látácsökkenteket kimozdítsuk a mindennapi, monoton és zárkózott életükből.

- Dr. Mellár Renáta

Milyen megoldások és segítő lehetőségek vannak?

A családi szeretet, a közösség és némi világlátás, akár egy-egy kirándulás által is.  Ne hagyjuk magára szerettünket, mert ugyanolyan értékkel bír mint bármi más, csak másképp érzékeli a világot és ennek megfelelően a kommunikáció is kicsit másképp változik vele szemben. A Vakok és Gyengénlátók Fejér megyei Szervezete elkötelezett segítője a látássérülteknek és nagyrészt önerőből és támogatóiból tartja fenn magát, illetve a különböző segítő fejlesztésekkel.

Keresse fel irodánkat ha segítségre lenne szüksége!

 
Top